Main content

Vodič za osjetljivu kožu

Neovisno o tome pojavljuje li vam se osjetljivost na proizvode za njegu kože povremeno ili imate dugotrajno crvenilo i suhoću, saznajte kako se brinuti o osjetljivoj koži. Farmaceuti tvrtke Kiehl’s posvećeni su stvaranju formula za njegu osjetljive kože. Kad razvijamo svoje formule biramo sastojke koji su poznati po svojoj učinkovitosti, ali i nježnosti. U razvoju proizvoda za njegu osjetljive kože idemo korak dalje ispitivanjem svojeg portfelja na skupini pojedinaca koji imaju 50 % osjetljivu kožu. Otkrijte više o znakovima osjetljivosti kože te kako se brinuti o njoj i ojačati je.

Što je osjetljiva koža?

Osjetljiva koža znači osjetljivost na čimbenike kao što su vrijeme, okolina, pa čak i proizvodi za njegu takve kože. Iako se osjetljivost kože razlikuje od osobe do osobe, brojni ljudi navode da je njihova koža osjetljiva, sklona reakcijama i nadraženosti ili netolerantna. Osjetljivost kože jednako je zastupljena kod muškaraca i žena, no žene češće primjećuju osjetljivost jer češće upotrebljavaju širok raspon proizvoda za njegu kože. Osjetljivu kožu karakteriziraju crvenilo i suhoća, no znakovi oštećenja nisu uvijek vidljivi i mogu se povezati s osjećajem nelagode. Ove karakteristike i osjećaj nelagode istaknutiji su na određenim područjima kože, čak i na određenim područjima lica.

Što uzrokuje osjetljivost kože?

Iako ne postoji jasan odgovor na to pitanje, osjetljivost kože može se pogoršati pod utjecajem različitih unutarnjih i vanjskih čimbenika. Saznajte više o tim vanjskim štetnim utjecajima i načinima na koje oni mogu utjecati na kožu.


Vrijeme

Ekstremno niske temperature, jaka vrućina i snažni vjetrovi mogu uzrokovati osjećaj suhoće, nadraženosti ili nelagode na koži. S izmjenom godišnjih doba, na osjetljivost kože mogu utjecati promjene uvjeta.


UV zračenje

Čak i pri umjerenim temperaturama ili oblačnim danima, UVA i UVB zračenje može naštetiti kožnoj barijeri. Za osjetljive tipove kože koji već imaju oštećenu kožnu barijeru, ovakav štetni utjecaj može dodatno pogoršati osjetljivost kože na vanjske utjecaje te povećati osjećaj nelagode.


Onečišćenje

Različiti onečišćivači također mogu uzrokovati vidljive znakove osjetljivosti ili osjećaj nelagode. Slobodni radikali koji se nalaze u onečišćivačima mogu uzrokovati oksidaciju, što može dovesti do ranih znakova starenja. Posebice u gradovima i područjima visoke onečišćenosti važno je svakodnevno upotrebljavati proizvode za njegu kože s antioksidativnom zaštitom i zaštitom od onečišćenja za zaštitu u obranu kože.


Stres

Stres može utjecati na kožu i uzrokovati suhoću, crvenilo ili druge znakove nelagode na određenim područjima. Vrijeme za opuštanje može smanjiti oštećenja i nelagodu.


Spavanje

San je bitna komponenta u obnovi kože i nedostatak sna može smanjiti priliku za obnovu kožne barijere. Pobrinite se da imate vremena za odmor i spavanje da bi se vaša koža mogla obnoviti preko noći.


Prehrana

Zdrava, hranjiva prehrana pomaže koži da izgleda najbolje što može. Odabirite obroke bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima da biste pomogli potaknuti zdrav izgled kože.


Promjene temperature

Ekstremne promjene temperature, klimatizacija i dugi letovi također mogu naštetiti koži. Ako osjećate nelagodu, to možda znači da trebate prilagoditi svoju njegu kože tijekom putovanja ili kad god osjećate suhoću ili nelagodu.


Voda

Vrlo vruća voda može uzrokovati osjećaj suhoće i osjetljivosti na koži. Uz to, tvrda voda s višim udjelom minerala može biti gruba za osjetljivu kožu.

Koje su najčešće karakteristike osjetljive kože?

Osjetljivu kožu karakteriziraju vidljivi znakovi osjetljivosti kao što su crvenilo i suhoća, ali i osjećaj nelagode. Ti znakovi često su povezani sa smanjenom funkcijom kožne barijere, što može uzrokovati jaču osjetljivost kože na štetne utjecaje. Poremećaji u kožnoj barijeri često uzrokuju prevelik gubitak vode i mogu rezultirati dehidracijom kože. Zdrava kožna barijera pomaže koži zadržati vlagu i spriječiti suhoću i osjećaj nelagode, istovremeno osnažujući obranu kože od vanjskih štetnih utjecaja.

Kako se brinuti o osjetljivoj koži?

Neovisno o tome pojavljuju li vam se jasni znakovi osjetljivosti kože ili samo ponekad osjećate nelagodu, važno je brinuti se o tome i pomoći u osnaživanju kožne barijere. Brinite se o suhoj koži i hidratizirajte je s pomoću hidratantnih seruma, krema ili maski za lice da biste je uravnotežili i umirili. Formule koje mogu pomoći smanjiti vidljivo crvenilo na koži još su jedan način na koji možete umanjiti te učinke. Osim uklanjanja vidljivih znakova osjetljivosti kože, potražite proizvode koji s vremenom mogu osnažiti i obnoviti kožnu barijeru za zdraviji izgled.

Kako zaštititi osjetljivu kožu?

Osim umirivanja i osnaživanja kožne barijere, važno je zaštititi kožu od vanjskih štetnih utjecaja. Dnevna upotreba sredstva za zaštitu od sunca neizostavna je za svaki tip kože, uključujući i osjetljivu kožu. Obranite kožu od UV zračenja, čak i kad je oblačno, za zdraviji izgled i osjećaj na koži. Potražite formulu koja pruža i zaštitu od onečišćenja za obranu od slobodnih radikala i drugih potencijalnih uzroka nadraženosti. Možete isprobati i sredstvo za sunčanje na bazi minerala za osjetljivu kožu koje pruža zaštitu uz laganu formulu.

Koji su proizvodi najbolji za osjetljivu kožu?

Za brigu o osjetljivoj koži potražite formule s pažljivo odabranim sastojcima i proizvode koji su formulirani da budu nježni. Gel za čišćenje lica bez ispiranja nježan je u čišćenju kože. Potražite kreme i hidratantne kreme s bogatom teksturom za umirivanje kože te potražite formule koje se lako upijaju bez potrebe za utrljavanjem. Ako vam se pojavljuje vidljivo crvenilo ili pretjerana suhoća, pobrinite se da upotrebljavate hidratantnu kremu za osjetljivu kožu koja hidratizira kožu dok istovremeno osnažuje i obnavlja kožnu barijeru

Farmaceuti tvrtke Kiehl’s, naši stručnjaci u području osjetljivosti kože, spravljaju učinkovite proizvode s pažljivo odabranim sastojcima u koncentracijama koje su i dalje pogodne za osjetljivu kožu. Djelujte na kožu ciljano ili započnite rutinu za brigu o osjetljivoj koži za umirivanje i brigu o koži.

Savjet stručnjaka

„Važno je potražiti neabrazivne formule koje pomažu obnoviti i ojačati funkciju kožne barijere. Također, upotrebljavajte proizvode posebno formulirane za osjetljivu kožu i izbjegavajte sastojke koji su poznati po tome što nadražuju kožu ili uzrokuju alergije.”

– dr. Megan O’Brien, savjetodavna dermatologinja tvrtke Kiehl’s

Orijentacijska poruka
Za najbolje iskustvo, molimo okrenite uređaj